Reisverslag

Stichting MINO - Mensen In Nood Oost-Europa

Welkom
Omhoog
Laatste nieuws
Projecten
Roemenië
Contact
Foto's
Foto's transporten
Sponsors

 

Disclaimer

 
REISVERSLAG - September 2014

Klik hier voor de bijbehorende foto's.
Klik hier voor een lijst van benodigde hulpgoederen.
Klik hier om dit verslag uit te printen of te downloaden.

Beste donateurs,

Graag brengen we u vanuit Roemenië weer op de hoogte van de activiteiten van Stichting MINO.

ZIEKENHUIS IN BICAZ
Hier waren we blij verrast door de renovatiewerkzaamheden die momenteel plaatsvinden. Er wordt druk gewerkt om alle bekabeling, leidingen enz. op orde te brengen, zodat het ziekenhuis de komende herfst heropend kan worden.
Er is nog aan veel spullen gebrek, want het budget van de overheid is zeer beperkt, maar het belang voor de omgeving is dermate groot dat we waar mogelijk uit Nederland graag willen bijdragen met zo veel mogelijk materialen.
Voor datzelfde ziekenhuis zijn we op zoek naar een goede tweedehands ambulance. Die is niet bedoeld voor eerste hulp, maar alleen voor ziekenvervoer in de omgeving. Als u betaalbare mogelijkheden kent om zo’n auto in handen te krijgen, neemt u dan alstublieft contact met ons op.
 
FAMILIE ADOPTIE PROGRAMMA
Afgelopen zomer hebben we alle gezinnen die worden ondersteund in het Familie Adoptie Programma kunnen bezoeken. Met alle betrokkenen hebben we goede gesprekken kunnen voeren, uiteraard met behulp van onze vaste tolken, die ook nu weer geheel belangeloos hun vrije tijd hebben besteed om ons te helpen bij ons werk.
De vele meegebrachte spullen kwamen goed van pas. Met name een flinke partij nieuwe kleding die we in Nederland hebben gekregen was een echte verrassing, want nieuwe kleding kan men zich normaal nooit veroorloven. Van enkele gezinnen konden we in goed overleg afscheid nemen, en ook zijn er enkele nieuwe gezinnen in het Familie Adoptie Programma opgenomen. Uiteraard ontvangen alle donateurs die een gezin geadopteerd hebben een persoonlijk verslag, inclusief foto’s.
 

TRANSPORT 2014
In november willen we graag weer een transport organiseren. Er staan al erg veel gesorteerde spullen klaar, en uiteraard krijgt u ook nu weer de mogelijkheid om één of meer dozen mee te sturen voor een door u ondersteund gezin. Graag uw dozen uiterlijk eind oktober bij ons aanleveren. U doet uw gezin er een heel groot plezier mee!
Ook verband of andere spullen die een ziekenhuis kan gebruiken zijn van harte welkom, zoals krukken, lakens, linnengoed, enz.
 

VOEDSELPAKKETTEN
Het hele jaar door blijven we geld inzamelen voor pakketten met levensmiddelen. De inhoud wordt zo veel mogelijk afgestemd op de samenstelling van het betreffende gezin. Het is voor elk gezin altijd weer een feest om zo’n pakket met levensmiddelen van goede kwaliteit te ontvangen. De pakketten kosten € 17,50 per stuk.
Als u één of meer pakketen voor uw rekening wilt nemen, maak dan uw bijdrage over aan St. MINO op het nummer onderaan deze pagina onder vermelding van ‘Voedselpakketten’.

KORT ALGEMEEN ROEMEENS NIEUWS:

bullet

Economie: Er is momenteel weer vrij veel schommeling in de waarde van de Roemeense munt, vanwege de problemen in het aangrenzende Oekraïne. Ook zijn er veel zorgen of de Russische gaslevering via Oekraïne de komende winter wel gegarandeerd is. In de grote steden, waar belangrijke opleidingen gevestigd zijn, is een duidelijke toename van werkgelegenheid merkbaar. In de kleinere steden en dorpen is juist sprake van een daling van werkgelegenheid. In het noorden van Roemenië wordt veel geïnvesteerd door grote westerse bedrijven die zich er vestigen, zoals Bosch, Dräxlmaier, Anvis, Electrolux en Fujikura.

bullet

Politiek: Dit jaar zijn er belangrijke verkiezingen. De zittende president kan niet herkozen worden, omdat hij er 2 termijnen van 4 jaar op heeft zitten. Er gaan geruchten dat Klaus Johannis (een Roemeen met een Duitse achtergrond) een goede kans maakt. Hij is een democraat en was altijd burgemeester van Sibiu.
De laatste tijd is een flink aantal politici achter de tralies gezet omdat ze verdacht worden van omkoping. Op deze manier wil Roemenië aan de rest van de wereld laten zien dat het nu menens is met de bestrijding van de corruptie.

bullet

Sociaal: Het afgelopen jaar waren er in het zuiden van Roemenië verschillende overstromingen en zware sneeuwval. De landbouw heeft daar behoorlijke schade opgelopen, wat heeft geleid tot hoge prijzen voor aardappelen, groente en fruit. Roemenen uit de rest van het land hebben hulpgoederen gestuurd, en ook is het Rode Kruis actief geweest om de zwaarst getroffenen te helpen.

bullet

Onderwijs: Het aantal geslaagden lag afgelopen voorjaar ongeveer 10 procentpunten hoger dan vorig jaar, wat een forse verbetering is. Meerdere Roemeense studenten hebben het afgelopen jaar gouden medailles behaald in onderwijs competities op het gebied van wiskunde, fysica, astronomie en filosofie. De politiek behandelt momenteel een wetsvoorstel waarin het voor kinderen verplicht wordt om vanaf 3 jaar onderwijs te volgen.

bullet

Sport: Roemenië is enorm trots op tennisster Simona Halep, die dit jaar tweede is geworden op Roland Garos.

bullet

Infrastructuur: We zien dat er flink gewerkt wordt aan de wegen. Er is inmiddels een aantal baanvakken van nieuwe snelwegen geopend. Ook in de dorpen worden zandwegen nu soms geasfalteerd, al is dat erg afhankelijk van de prioriteiten van de plaatselijke burgemeester.

 

Stichting MINO is een kleine stichting, die uitsluitend draait dankzij de inzet van vele vrijwilligers.
We hebben dus geen kantoor of personeel die van de inkomsten bekostigd dienen te worden.
Daardoor komt elke gegeven Euro maximaal tot zijn recht op de plaats van bestemming.
St. MINO is een ANBI-instelling, dus uw giften zijn aftrekbaar van de belasting.

Uiteraard kunt u voor vragen over deze of andere onderwerpen altijd bij ons terecht.
 

Met vriendelijke groeten van het bestuur:

Voorzitster 
Penningmeester
Secretaris
A. ter Velde-Frelink
G.J. Dekker
A. de Jager
Tel. 038-3764904
Tel. 038-3328004
Tel. 038-3324191
 

Terug